ایده ها چیست؟
ایده ها یک مجله، پادکست و اجتماع روشنفکری در راستا تولید فکر آزاد برای جامعه آزاد است.
ایده ها ابتدا به عنوان پادکست انگلیسی در سال ۱۴۰۱ راه اندازی شد و بعداً به یک مجله آنلاین دو زبانه انگلیسی و فارسی گسترش یافت. ما در پادکست گفتکو می کنیم و در مجله ایده ها را می نگاریم و در نهایت به صورت یک اجتماع روشنفکری آزاداندیشان برای یک جامعه آزاد تلاش می کنیم. ایدهها فضایست برای همبستگی و همیاری کسانی که برای کثرتگرایی، دموکراسی و آزادی ارزش قائل هستند.
چرا ایده ها
افغانستان به گونه بی پیشینهای در دو دهه پایانی قرن چهارده خورشیدی فرصت گسترده برای آزادی فکر و آزادی بیان تجربه نمود. فضا باز پسا ۱۳۸۰ که توسط قانون اساسی ۱۳۸۴ تضمین شده بود زمینه ظهور و به میان آمدن یک نسل آزاد اندیش و لیبرال را که زاییده نظام آموزشی پسا ۱۳۸۰ و جامعه مدنی آن دوره بود را به میان آورد. با تاسف این طیف هرچند کوچک نتوانست به صورت هماهنگ به عنوان یک جریان منسجم فکری و سیاسی عمل کند و نهادهای سازمانی خودش را بسازد. به عبارت دیگر آزادی اندیشان نتوانستند خانه فکری و سیاسی خودشان را بسازند.
پیش از سال ۱۳۸۰ افغانستان آزادی و برابری سیاسی را به جز از دوره کوتاه ۱۳۲۸-۱۳۳۱ و دهه ۱۳۴۳ تجربه نکرد. آزاد اندیشان به عنوان یک جریان فکری و سیاسی نتوانستند از سرکوب دهه ۲۰ و ۳۰ خاندان مصاحبان جان به سلامت ببرند. در حالیکه کشور در دهه چهل خورشیدی دموکراسی مشروطه را تجربه نمود، اما در میان همه جریانهای سیاسی و فکری آن دوره به شمول سوسیالیستها، مایویستها، اسلامگراها و ناسیونالسیتها، ایدیولوژیک بودند.
در دوره پسا ۱۳۸۰ نشریات بی شماری به میان آمد اما مجله که دیدگاهها و نظریات آزادی، برابری و فکر انتقادی را بازتاب و مطرح کند به میان نیامد. مجلههای چون انگاره، زمین و نبشت که در این دوره تاسیس شدند عمر خیلی کوتاه داشتند.
در زمانه ای که دموکراسی و آزادی مدنی و سیاسی توسط نیروهای گوناگون تهدید میشود و نظام تمامیتخواه، قومگرا و شریعتسالار طالبان در افغانستان حاکم شده است، لازم است اتاق مشترک فکری به میان آید تا برای آزادی، کثرت گرایی و دموکراسی بیاندیشد و تولید کند. مجله گفتگو ایده ها در چارچوب آزادی، برابری سیاسی، کثرتگرایی و دموکراسی گام خواهد برداشت و اتاق فکر اندیشه آزاد برای جامعه آزاد خواهد بود.
با ما بپیوندید
مجله و پادکست ایده ها از دانشگاهیان، نویسندگان و روشنفکران عمومی دعوت می کند تا در بحث درباره ایده ها در محور اصلاحات سیاسی، مشروطیت، سکولاریسم، دموکراسی، جنبش اجتماعی، حقوق و کثرت گرایی به شورای نویسندگان مجله بپیوندند. شما همچنین می توانید به عنوان یک ویرایشگر، تولید کننده پادکست یا همکار پژوهشی به گروه ما بپیوندید.
رهنمود ارسال مقاله
ما پیشنهاد موضوع و مهمانان پادکست استقبال می کنیم و از شما دعوت می کنیم پیشنهادات خود را با ما در info@negotiatingideas.com به اشتراک بگذارید. از آنجایی که کثرتگرایی ارزش تعیینکننده ایدهها است، انتظار داریم که ایده های مطرح شده مدارا، مدنیت و احترام متقابل را رعایت کنند. ما تنوع افکار، عقاید و فرهنگ ها را به گونه ای ارج می نهیم که امکان همزیستی مسالمت آمیز در یک جامعه مدنی و آزاد را انکار نکند.
- مقالات صرفا تشریحی، توصیفی و تجویزی پذیرفته نمیشود
- مقالات باید شواهد، مدارک و اسناد لازم برای اثبات و یا رد مساله مطروحه خویش داشته باشد.
- مقالات بین ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰
- منابع به صورت پانویس در مقاله درج گردند
- معرفی کوتاه در حدود یک یا دو سطر نویسنده همراه با عکس نویسنده را ضمیمه مقاله بفرستید
گفتگوایده ها چهار نوع نوشته را میپذیرد
- مقالات تحلیلی
- خاطرات و تاریخ شفاهی
- مصاحبه با اندیشمندان
- ترجمه مقالات و رساله در حوزه اندیشه
گروه کاری
دکتر عمر صدر، موسس و سردبیر
دکتر عمر صدر پژوهشگر اندیشه سیاسی در مرکز حکومتداری و بازارها دانشگاه پیتسبرگ است. وی قبلن به عنوان استاد علوم سیاسی در دانشگاه امریکایی افغانستان، پژوهشگر در انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان و مرکز ملی تحقیقات پالیسی، دانشگاه کابل کار نموده است. حوزه علاقه او نظریه سیاسی، کثرتگرایی، گذار به دموکراسی و دولتسازی و حکومتداری می باشد. او دکترا خویش (۱۳۹۷) را در حوزه سیاست از دانشگاه آسیای جنوبی، دانشگاه تاسیس شده توسط سازمان همکاریهای منطقهای آسیایی جنوبی گرفته است. عمر صدر نویسنده چند کتاب، رساله و مقاله علمی است. آخرین کتاب او زیر عنوان دولت مدرن و هراس از کثرتگرایی فرهنگی در افغانستان برنده جایزه برترین کتاب علوم اجتماعی از طرف انجمن مطالعات اورآسیا مرکزی شد. قبلن از آن سه رساله او زیر عنوان . «جمهوری و دشمنان آن: موضعیت جمهوری در أفغانستان»، «حل سیاسی منازعه افغانستان» و «فرآیند صلح در افغانستان» توسط انستیتوت مطالعات استراتژیک چاپ شدند. سه نوشتهای دیگر او زیر عنوانهای “وضیعت اقلیتها در افغانستان” در کتاب “اقلیت های آسیای جنوبی” و “محمود طرزی: روشنفکر و اصلاحگر” در “دانشنامه اندیشمندان آسیایی جنوبی” و بازاندیشی ثبات در افغانستان در کتاب «افغانستان پسا ۲۰۱۴: صورتبندی قدرتها و تحول مسیرهای پیشرو» به زبان انگلیسی چاپ شده اند.
دکتر عمر صدر فیلوشیپ های مختلف از نهاد های اکادمیک مختلف دریافت کرده است. این ها شامل فیلوشیپ آکادمی جهانی از انجمن مطالعات خاور میانه در واشنگتن؛ فیلوشیپ وجه نجات دانشمندان از انستیتوت آموزش بین المللی در نیویارک؛ و عضویت در کاسرسیوم دانشگاه جدید در تبعید و نیوسکول نیویارک و فیلوشیپ کمکا در بنیاد رامسفلد و انستیتوت آسیا مرکزی و قفقاز می باشند.
اهدا و عضویت
ایده ها یک مجله یست در گستره کثرتگرایی، دموکراسی و آزادی.
این یک ابتکار داوطلبانه است. برای حفظ، ادامه و گسترش این جامعه فکری، ما به حمایت شما نیاز داریم. لطفاً از طریق کمک مالی یا سایر ابزاری که می توانید از ما حمایت کنید. اهدا و حمایت شما هادیانی و قدردانی خواهد شد.